Pages

petek, marec 20, 2009

Glasvegas - Glasvegas (2008)


Škotski lokalni tednik Sunday Herald, je njihov debitantski, istoimenski album razglasil za kar “najboljši škotski album vseh časov”.
Tako hiperbolično dejanje je zelo pogumna stvar, vendar ne nujno v primeru Glasvegas.
Kvartet iz Glasgowa sestavljajo karizmatičen pevec in frontman James Allan, njegov bratranec, kitarist Rab Allen, basist Paul Donoghue in bobnarka (ki na koncertih stoji) Caroline McKay. Glasvegas so zanesljiv retro bend; glasbene reference so morda predvidljive, vendar so v redu: Joy Division, The Jesus and Mary Chain ter morda tudi The Clash.
Album, ki odpira tako močan trojček pesmi kot so "Flowers & Football Tops", "Geraldine" ter "It's My Own Cheating Heart that Makes Me Cry" si zasluži najvišjo oceno pa čeprav bi v nadaljevanju počil po nedodavanju dolžine. Glasba skupine se zdi pri prvem poslušanju enolična, kjer so si komadi praktično podobni. Ko zadevo ne jemlješ površinsko, zlahka ugotoviš, da plošča ponuja mnogo več. Pesmi se "kotalijo" ene v drugo kot ena močna, zvočno bogata in zložena simfonija. Allenov vokal deluje zelo emotivno in se odlično vklopi čez glasbene sloje. V tem mompoznim kitarskim ritmom, ki me spominja na najboljše trenutke Manic Street Preachers iz albuma "Everything Must Go" pridemo tudi do dramatične "Daddy's Gone", prvega singla iz plošče, kjer se je Allen dotaknil besedila o ločevanju svojih staršev. Na splošno so besedila zelo močna. V "Flowers and Football Tops" se je lotil rasističnega umora belega najstnika Krissa Donalda, v "Geraldine" pa recimo o ljubezni do "angela", za katerega se izkaže, da je socialna delavka. Zanimivo je, da ta sedaj prodaja majice na njihovih koncertih.
Na koncu, kot sem že omenil so bobnarske palice v ženskih rokah. To se na albumu še kako dobro pozna. Ne mislim v kontestu "zgodba o ženski za volanom" temveč o tem, da je ravno ta ženska roka na tako agresivnem inštrumentu, dodala čarobni zvok, posebno, tisto pravo nedopolnjujočo dimenzijo.
(Video : Glasvegas - Geraldine)
http://www.myspace.com/glasvegas
http://www.youtube.com/glasvegas

0 komentarji:

Objavite komentar