Pages

torek, marec 03, 2009

Franz Ferdinand - Tonight (2009)


Ko se vrnem na prejšna dva albuma Franz Ferdinand, ki sta bila zelo dobra, kitarsko plesna, iskrena in sta imela nekakšno skupno noto ter obenem zvrha originalnih prijemov, se sprašujem zakaj band potegne v tako skrajne spremembe kot smo priča na albumu Tonight?
Ni dvoma da so FF velik band. Njihov vpliv je moč zaslediti v poplavi instant - copy bandov, ki polnejo strani web-ov, etre radijev ter morje letnih festivalov po vsem svetu. Morda jih je ravno ta nasičena scena "naterala" da se umaknejo od svojega zvoka?
Sama sprememba zvoka je pohvalno vredna, saj drugače lahko hitro postaneš dolgočasen in predvidljiv.
Ampak spet, če menjaš samo delo in nimaš kaj povedati postane problem. In Franz Ferdinand na plošči Tonight nimajo.
Rezultat je dokaj dolgočasna plošča, brez kakšnih svetlečih trenutkov, piko na i pa postavi brezvezna, dolga kot ponedeljek pesem Lucid Dreams, ki upam samo začasno predstavlja elektronske izlete banda.
Glede nato, da je to šele tretja plošča skupine, je za popravni izpit še dovolj časa.
Nedvomno pa lahko rečem, da se bodo ljubitelji te skupine razdelili na dva pola.
V prvi skupini bodo tisti , ki bodo pognali alarm zaradi rockerske prepoznavnosti skupine, medtem ko bodo tisti drugi, ki so jih vzljubili iz popidnega vidika ploščo verjetno pozdravili.
http://www.franzferdinand.co.uk

2 komentarji:

johnny72 pravi ...

No, če odmislim nerazumljivo, elektronsko nakladanje v Lucid Dreams, se mi plata vseeno ne zdi tako zelo dolgočasna, lahko rečem, da je povsem poslušljiva. Res pa je, da močno odstopa od prejšnjih dveh in da s tem Francelni pri meni vsekakor niso dobili novih točk. Toliko se mi pa tudi niso zamerili, da jih nebi obiskal, če se slučajno oglasijo v Ljubljani. :)
lp Janez

Rafael pravi ...

Koncert ni problem.Tam obstajajo playliste, kjer se band sprehodi skozi ero svojega obstoja. Podobno je tudi s zadnjo ploščo Killers in njihovo Human, vendar koncert si bom vseeno z veseljem privoščil.
Hvala za komentar!

Objavite komentar