Pages

torek, februar 02, 2010

Spoon - Transference (2010)

Verjetno je malo tistih, ki so mislili, da bo indie bend iz Texasa, ki je že leta 1996 pri založbi Matador izdal debi "Telephono", ustvaril skozi leta takšen impresiven avditorij, kultni status in naklonjenost kritikov. Po 15.letih so še vedno tu in še zmeraj snemajo odlične albume. Po omenjenem debiju so kmalu presedlali na veliko založbo Elektra in (pričakovano) kmalu dobili nogo, saj njihov drugi album "A Series of Sneaks" kljub pohvali kritikov, ni našel širši krog obožovalcev. Po kratki avanturi pri založniškem gigantu so zavetišče našli pri Merge ter z novim "Transference" posneli že pet izvrstnih albumov, ki je eden boljši od drugega. Gre za bend, ki ima v svoji glasbi neverjetno širino. Glavna akterja benda sta pevec in kitarist Britt Daniel, ki je tudi avtor večinskih komadov ter bobnar Jim Eno, ki ob rotiranju ostalih glasbenikov ohranjata osnovni zvok, ki je skozi celotno obdobje postal tako značilen. Njihova glasba, ki sega od post-punka, retro popa ter različnih "indie vzorcev" je skozi plošče ponudila celo paleto različnega glasbenega materiala in ob tem ohranila vso originalnost, ki jo ta bend premore. V tem pogledu so Spoon pravi malcati fenomen, saj skozi 15.letno obdobje, ki je prinesla v tem času že kar nekaj novih trendov v popolnosti ohranja vso svojo identiteto.
Meni najljubša plošča je "Kill the Moonlight", ki mi je predstavljala nekakšno prelomnico in spoznanje, da ima tudi indie glasba pop komade, ki nimajo nikoli prekoračenega roka.
In kaj prinaša novi album "Transference"?
Inspiracijo so iskali v post-punk bendih 80'tih, ki pa tudi tokrat (še zmeraj) prinaša klasično spoon glasbo. V primerjavi z njihovo predhodno radiofonično ploščo "Ga Ga Ga Ga Ga", prinaša nekoliko bolj temačen obraz vendar so tukaj še zmeraj triakordne pop skladbe, ki se jim težko opreš, da jih ne bi preposlušal do onemoglosti. Na albumu bi težko izbral ali našel kakšen potencialni hit, kot so v preteklosti bili "I Turn My Camera On", "Sister Jack", "You Got Yr. Cherry Bomb" ter druge, vendar je "Transference" še eden v nizu odličnih albumov tega benda.
http://www.myspace.com/spoon
http://www.spoontheband.com/

0 komentarji:

Objavite komentar