Pages

četrtek, februar 26, 2009

Definicija : Indie-Rock


Izraz "indie" oz. daljše "independent" na prvem mestu pomeni neodvisen. Na začetku so skupine, ki so se pojmovale za indie, bile le tiste, ki niso podpisovale pogodb z velikimi založniškimi firmami.

Vse se je začelo že leta 1980 z obliko alternativnega rocka, pri katerem je bila močno povdarjena kitara. Dve najbolj znani skupini tistega časa sta bili The Smiths in The Stone Roses, ki sta močno vplivali na Britpop.
V poznih 80. se je indie glasba "prelevila" v glasnejšo, prevladoval je kitarski distortion. Najbolj poznana skupina tega obdobja je Sonic Youth, pečat na današnji glasbi pa je pustila še ena skupina, to so Pixies.
V 90. letih se izraz "indie" ni več nanašal le na "podzemne" bande, ampak se je močno razširil, tako stilsko kot zvočno. Na začetku 90. se je indie velikokrat mešalo z Britpopom in prav v tem obdobju se je rock glasba najbolj razširila.

Dan danes je indie glasba ena izmed najbolj poslušanih podzvrsti rock glaasbe. Nekateri izvajalci, kot naprimer Arctic Monkeys, Franz Ferdinand, The Killers in The White Stripes veljajo za nabolje prodajane in poslušane skupine 21. stoletja.

0 komentarji:

Objavite komentar