Pages

petek, avgust 06, 2010

I'm From Barcelona - 27 Songs from Barcelona (2010)

Emanuel Lundgren, frontman švedskega benda I'm from Barcelona, je lansko leto dobil idejo, da bi vsak od 27.članov benda za nov album prispeval po eno pesem. Po elektronski pošti je vsem članom razposlal to idejno zasnovo kjer je na koncu še zapisal, da je edino pravilo tega projekta ta, da ni pravila. In tako je letos izšel že njihov tretji album "27 Songs from Barcelona".
Odličen, če ne kar fenomenalen prvenec "Let Me Introduce My Friends" ter drugi, nekoliko bolj komleksen "Who Killed Harry Houdini?" jih je postavilo v položaj, od enih najbolj unikatnih bendov sedanjosti. Kljub različnosti prvih dveh albumov, jih združuje neverjetna melodičnost in polno aranžmanskih trikov kjer bend v tem segmentu naravnost briljira.
Kot je že omenjeno iz samega naslova je na novem albumu 27 komadov. Vplivi in sami vzorci na glasbo so seveda precej širši kot na prejšnih dveh, saj je popolnoma jasno, da vseh 27 članov ne more poslušati isto glasbo, vendar kot celoto, bi jo lahko imenoval kot indie-pop, indie-rock in tudi neo-psihodelično glasbo.
O tem, ali je album predolg je po mojem mnenju nepotrebno razlagati, saj je bil cilj da vsaki član benda izrazi svojo kreativnost na lasten način. Če sem iskren, niso vsi rojeni, da bodo skladatelji (nekaterim komadom ni pomagala tudi bogata produkcija, da jih dvigne iz povprečnosti) vendar bolj fascinira podatek, da so vsi komadi dobri, če ne odlični. Zanimiv je tudi podatek, da so se nekateri odločili za materin jezik, kar sploh ni slabo saj se švedski jezik izkaže kot dokaj "mehek" za prepevanje.


Pri takem številu pesmi je res težko, za izbiro natančne selekcije najljubših komadov, vendar bi kljub temu izspostavil nekaj tistih najprepričljivejših: Daniel Lindlöf - Lower My Head, Johan Mårtensson - What Should I Do, Johan Aineland - Best Days Are To Come, Olof Gardestrand - My BPM might be off, but my heart is running like a clock....
Album je v originalu zamišljen kot trikratni vinil in kot brezplačni mp3 download na njihovi službeni spletni strani.
I'm From Barcelona so še enkrat več pokazali, da jim ni para, saj so le redki bendi, ki s tako lahkoto sestavijo polno perfektnih indie-pop melodij in se pri tem ne kopirajo niti v enem sigmentu. Veselo downloadanje!!!

http://www.imfrombarcelona.com

0 komentarji:

Objavite komentar