Pages

petek, maj 14, 2010

Black Francis - Nonstoperotik (2010)

Ameriški pevec, kitarist in tekstopisec Charles Michael Kittridge Thompson IV, je s svojo tiho-glasno dinamiko in kršenjem merilnih nivojev in tonov (vsaj tistih standardnih v zahodnem glasbenem svetu) veliko doprinesel rocku.
Charles, ki je bolj poznan po svojem pseudonimu Black Francis, še bolj kot frontman velikih in legendarnih The Pixies ter nekoliko manj po svojem drugem bendu Frank Black and the Catholics.
Za njem je plodna in bogata kariera. Njegovo glasbo je skoraj nemogoče nevsporediti s Pixies, kljub temu pa lahko rečem, da v svojih zrelih letih občutno manj vrešči in več poje, ob tem pa je kitara mnogo manj distorzirana, prehodi tonov so bolj čisti, kar daje njegovi glasbi novo, še bolj širšo dimenzijo. Ko je leta 2007 izdal kompilacijo "93-03", kjer se nahajajo najboljši komadi v desetletnem obdobju po nedelovanju The Pixies na glasbeni sceni, sem mislil, da je Franck počasi odjadral v pokoj. Toda, Franck je nadaljeval svoj "rockerski tris" in tukaj je že njegov štirinajsti studijski album "Nonstoperotik", oziroma drugi po objavi omenjene kompilacije.












Nova plošča "Nonstoperotik" je idejno spet zelo bogata, polno različnih glasbenih stilov, od indiea, alt.rocka, popa, nervoznih kitarskih izlivov, pa vse do prepoznavnega pixies zvoka. Black Francis me je še enkrat več navdušil in še bolj presenetil z odlično ploščo, kjer mu ne zmanjka idej, ki jih najde v zelo kratkem časovnem obdobju, saj ni minilo niti dve leti od zadnjega njegovega (odličnega) albuma "SVN FNGRS" iz leta 2008. Za vse, ki mislijo, da je Black Francis manj kvaliteten brez Pixies, naj podrobneje prisluhnejo temu albumu, še bolje pa, da vzamejo v roke kompilacijo njegovih najbojših komadov.
Pesmi za trajni spomin : "O My Tidy Sum", "Dead Man's Curve" in "Six Legged Man".

http://www.blackfrancis.net
http://www.myspace.com/officialblackfrancis

0 komentarji:

Objavite komentar