Pages

petek, marec 12, 2010

Ted Leo & The Pharmacists - The Brutalist Bricks (2010)

Ted Leo je zelo marljiv glasbenik. Profil glasbenika kot je on, v času celofana in elektronske glasbe počasi izumira. Ob tem, da redno igra in snema, pri njem ni nikoli zaslutiti določeno pomanjkanje izvirnosti, entuzijazma in punkerskega naboja. Njegovo plodno obdobje se je začelo po podpisu s priznano neodvisno založbo Lookout! Records, kjer je izdal tri odlične albume : "The Tyranny of Distance" (2001), "Hearts of Oak" (2003) in "Shake the Sheets" (2004). Njegova zvesta člana v bendu sta kitarist James Canty in bobnar Chris Wilson, ki ob Ted Leu ki poje in igra kitaro tvorita jedro skupine The Pharmacists. Čeprav sem založbo Lookout v tistih najbolj plodnejših letih, ko še ni bila pred finančnim zlomom, v prevladi garažnih bendov spremljal dokaj bogosto, je Ted Leo s čvrstim vokalom in edinstveno kombinacijo punka in folka vedno ostajal kot nekakšen neopredeljen glasbenik. Njegov talent, vshičenost, skakanje iz akorda v akord z neverjetno količino duha, je pripeljal do glasbe, kjer agresije ter tdih garažnih riffov tudi ni potreboval. Glasba, ki je v njegovi "širokodimenzionalni" izvedbi prepletanje punka 80-tih s klasičnim rockom, doseže ob lastnem ustvarjalnem zagonu popolno lastno etiketo. Joe Strummer, Billy Bragg in Elvis Costello pa so po mojem mnenju le površna smernica, ki je tako pogosto omenjena v primeru Ted Leo & The Pharmacists.
Po uspešnem obdobju pri Lookout, je naslednja plošča "Living With The Living" (2007) izdana za veliko založbo Touch & Go. Poleg "clashovske"glasbene  naravnanosti in nekoliko bolj agresivnem punkrockerskim pristopom, album zaznamujejo Tedova besedilia  kjer vidno nasprotuje položaj  nezdrave politike v Ameriki ter vojne v Iraku.


Ted Leo & The Pharmacists na novi "The Brutalist Bricks" zvenijo surovo, igrajo punk ali bolj natančneje power pop in stari punk-rock s polno melodike v komadih, izstopajočimi kitarskimi riffi ter ponovno bolj iritantnim vokalom, ki je postal že kar zaščitni znak Tedovega petja. Še najbližje bi jo vsporedil s ploščo "Shake the Sheets", kjer se nahaja pompozna "Me and Mia", ki bi to mesto na novi plošči lahko zavzela uvodna "The Mighty Sparrow". Tokrat bi v kategorijo boljših komadov uvrstil na pol akustično "Bottled In Cork" in rock'n'rollersko "Woke Up Near Chelsea", ki močno štrlita iz omenjenega albuma. Če bi plošča našla tok, v maniri omenjenih komadov, bi zanesljivo lahko govoril o remek-delu Ted Lea & The Pharmacists, tako pa bo ostala označena, kot (še) ena v nizu dobrih plošč tega izvrstnega ameriškega avtorja.

http://www.myspace.com/tedleo
http://www.tedleo.com/

0 komentarji:

Objavite komentar