Pages

sreda, avgust 25, 2010

Arcade Fire – The Suburbs (2010)

Arcade Fire so verjetno med tistimi, ki so obeležili prejšnje desetletje.Od takrat, ko so izdali briljantni debi "Funeral" koncem 2004, je postalo jasno, da smo dobili nove indie prvake, ki bi za indie glasbo v 21.stoletju mogli narediti to, kar je R.E.M. naredil v začetku 90-ih. Njihova baročna glasba, kombinirana s mračnim temami, čudovitimi melodijami in epsko produkcijo je osvojila tako kritiko kot tudi publiko. Drugi album, ki za mnoge bende predstavlja prelomnico v njihovih karierah, je bil tudi v primeru Arcade Fire in njihov "Neon Bible" (2007) postavljen v drobnogled s posebnim povečalom pod katerim bi bila vsaka manjša "napakica" opozorjena ali v najbolj črnem scenariju celo usodna. Bend je brez najmanjših očitkov prestal "sindrom" drugega albuma in dal vedeti, da govorimo o enih boljših bendov v tem trenutku.
Pred letošnjim izidom, sem resnično pričakoval še en odličen album, baziran na njihovem značilnem zvoku, ki bi ga brez globjih premislekov, uvrstil v sam vrh najboljših albumov letošnjega leta. Tako, pa so Arcade Fire ustvarili najbolj ambiciozen album do sedaj. "The Suburbs" je popolnoma konceptualen album, ki nima močnih singlov, kot so bili v preteklosti "Wake Up" in "Intervetion", vendar kot celota deluje navdihajoče. Je album, ki najbolje deluje, ko ga poslušaš od začetka do konca brez ustavljanja.


Pesmi se prelivajo ena v drugo ob znani tehniki neprekinitve zvoka z določenimi "light" motivi v kar nekaj pesmih, kar pripomore k močni tematski povezavi nekaterih pesmi v takem merilu, da bomo album "poštekali" šele ob celotnem poslušanju, pri tem pa odkrivali nove in nove bisere. Zvok je tudi nekoliko razširjen ob zmeseh punka in synth-popa , vendar še zmeraj ohranjajo tipičen Arcade Fire zvok, ki bi ga prepoznali kadarkoli in kjerkoli.
Ob tako konceptualnem albumu v pravem smislu besede, bi težko izbral favorizirane komade. Dejstvo je, da uvodna "The Suburbs" odlično odpira album z močno klavirsko podlago. Že naslednja "Ready to start" daje hitrejši ritem na basu in bobnih, katerih smo navajeni na to sedmerico iz Montreala. Da ne omenjam vsako posebej, bi omenil le še najostrejšo "Month of May", najbolj netipično, ki so jo kdajkoli posneli, vendar tudi pri njej se zlahka zasledi delo kanadske skupine. Zares impresivno, koliko zanimivega materiala na eni plošči. Vsekakor eden od konkurentov za album leta 2010.



http://www.arcadefire.com
http://www.myspace.com/arcadefireofficial

0 komentarji:

Objavite komentar